För utmärkta elever på GrythyttanStipendiefonden belönar framtidens restaurangproffs
Familjen Åke Johanssons stipendiefond
Fonden är upprättad i Åke Johanssons namn med syftet att främja vidareutbildning och förkovran inom restaurangbranschen för elever som genomgått utbildning vid Grythyttan.
Åke Johansson föddes 1913 och växte upp i Örebro, där han också började sin bana i den bransch som han kom att ägna hela sitt liv. År 1962 startade Åke Johansson en självservering och en ölbar i gamla S:t Eriksmässan vid Storängsbotten i Stockholm, något som sedermera växte och blev nuvarande Mässrestauranger AB. Innan dess hade han en lång och gedigen karriär bakom sig där han bl. a arbetat på Ritz Hôtel i Paris för att sedan jobba många år på Riche, Teatergrillen, Stallmästaregården samt även driva Rådhusrestaurangen på Kungsholmen. Åke gick bort hösten 2003, 90 år gammal och efterlämnade sitt stora intresse för branschen till sina båda döttrar Maria Stridh, vd Mässrestauranger AB, Stadshusrestauranger AB och Glada Ankan, samt Kerstin Johansson, vd Engsholms Slott.