Vårt miljöarbete är guld värt för Sverige
Biogasakademin hjälper företag och verksamheter att koppla upp sig på ett smartare Sverige. 25 års forskning har gjort Sverige världsledande i ett nytt sätt att producera energi från avfall. Det unika grid vi byggt ger unika möjligheter. Dels kan svenska städer själva tillverka egen, smart energi och dels kan vi hjälpa resten av världen minska klimathotet genom att visa upp vad vi utvecklat. Biogasakademin stödjer den utvecklingen och är ett professionellt nätverk utan vinstsyfte. Akademins grundare, läkaren Jan Rapp, har bland annat utsetts till Årets Svenska Miljöhjälte och Månadens Stockholmare för sitt arbete.

Genom att restauranger sorterar matavfall från matlagning kan Stockholm tillverka biogas, en gas som fungerar som bränsle i personbilar, bussar och lastbilar. Bilar som körs på biogas påverkar inte klimatet. Tre veckor efter att matavfallets hämtats från restaurangerna är det omvandlat till biogas i biogasanläggningen. Det som blir kvar av matresterna sprids som näringsämnen på ekologiska gårdar. Tack vare Stockholmsmässans restaurangers sortering kan tolv stockholmsfamiljer köra varsin bil utan klimatpåverkan. Det motsvarar 900 taxiresor i månaden från mässan till Bromma flygplats.

 

Certifieringens stjärnor, innebörd:
Stjärna nr 1 – vi sorterar ut matrester till biogasproduktion
Stjärna nr 2 – vi använder biogasbilar/-transporter
Stjärna nr 3 – vi använder biogas i vår produktion/när vi lagar mat/rostar kaffebönor/tillverkar livsmedel

………………………………………………………………

Guld för Sverige handlar om att våga leda. Att göra jobbet utan garantier för att det räcker ända fram och att våga stå för det man gör. Sverige har möjligheten att leda världen genom den omställning som klimathotet kräver. Vi är bäst i världen på en teknik som gör ren energi från avfall. Miljontals svenskar gör varje dag vad vi kan genom att sortera matrester och välja smart, svensk energi. Guld för Sverige visar vilka som är med när det gäller.

Här kan du läsa mer om Biogasakademin!